CADILAR BODRUM’A RENK KATTI

CADILAR BODRUM’A RENK KATTI

4550
0
PAYLAŞ

Her yıl 31 Ekim’de tüm dünyada Halloween olarak kutlanan, bizde ise Cadılar Bayramı olarak anılan kutlamalar, Bodrum Sokaklarını şenlendirdi. Genç, yaşlı, kadın erkek her yaştan ve her kesimden insanları yaratıcı ve korkunç kostümlerle bir araya getiren eğlence gecesinde Bodrum, işte böyle etkinliklere sahne oldu.

Oasis AVM de hizmet veren Seashine Dans Akademi, bünyesinde bulundurduğu Türkiye Şampiyonu dansçıları ve öğrencileri eşliğinde Gümbet de bulunan 5. Cadde Cafe / Bar da Halloween partiyi kutladı.
Birbirinden renkli kostüm ve makyajlar ile gelen birçok insan arasından en çok ilgiyi Notre Dame’ın Kamburu olan  ”Nasman Sailing” sahibi Ali Nasman topladı.

Seashine Dans Akademisinin sahibi Fevzi Deniz Işıldar ise amaçlarının kendi kulüpleri içerisindeki arkadaşlığı ve sosyalliği arttırmak olduğunu böyle organizasyonlar sayesinde insanların hayatına renk katmak olduğunu söyledi.


Bodrum’un gizli köşelerinde kalmış, gerçekten bir masal diyarı olan Ha Lâ Bodrum  içerisinde bulunan Kâtip Bar’da ise tamamen dışarı kapalı özel bir parti vardı. Her biri özenle seçtiği kostümleri ile gecenin hakkını veren bir arkadaş gurubu tarafından verilen

“Private Halloween Party”Bodrum’un en güzel ve en özel Haloween gecelerinden biri oldu.


Bir başka etkinlikte de Bodrum’un çılgın çocukları, Emre Arslan’ın sahibi olduğu ve Bodrum’da günden güne trend olan Ortakent’de bulunan Marsel’in geniş bahçesinde gerçekleşti.
Ortakent ve civarında yaşayan ailelerin çocukların kostümler giydirdiği ve makyajlarıyla hepsi birer minik canavara dönüşen çocukların en büyük eğlencesi ise önlerine geleni korkutmaya çalışmalarıydı. Marsel’in ferah ortamında gönüllerince eğlenen çocukların keyifleri de görülmeye değerdi. Gecenin sonunda ise aileler çocuklarının bu güzel enerjileri ile o anı öz çekim yaparak ölümsüzleştirdiler.

Bodrum Dans Kulübü‘nün etkinliği ise oldukça kalabalık oldu. Kadınlı erkekli yaklaşık 70 kadar dans tutkunu, giydikleri kostümler kadar yaptıkları danslarla da izleyenlere doyumsuz anlar yaşattılar. Bodrum’un en güzel sahillerinden Kumbahçe Sahili’nde bulunan Kubara adlı mekanda bir araya gelen dansçılar, dans eğitmenleri Funda ve Uğur İpekçi’nin rehberliğinde tüm gece dans ettiler.


 Peki tüm dünyanın kutladığı bu renkli gecenin tarihçesi neymiş, gelin hep birlikte öğrenelim;
Cadılar Bayramı’nın kökeni antik Britanya’da pagan KeltlerinKeltlerin kutladığı SamhainSamhain Festivali’dir. KeltlerKeltler 1 Kasım’ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı. SamhainSamhain kelimesinin kökeni Eski İrlandaca sam (yaz) ve fuinfuin (son) sözcüklerine dayanır. Bu tarihte sürüler yaylalardan dönüyor, toprak ağaları ile arazi kira sözleşmeleri yenileniyordu. Bu günde ayrıca ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. Tepelerin üzerinde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakılıyordu. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. Bu gelenekler nedeniyle SamhainSamhain festivali zamanla cadılar, goblinlergoblinler, periler ve iblislerle özdeşleşti.Yaz sonu KeltlerdeKeltlerde aynı zamanda evliliklerin gerçekleştiği, ölülerin kutsandığı ilahî bir dönemdi. Romalılar 1. yüzyılda KeltKelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivalleri FeraliaFeralia ve hasat festivalleri Pomona’yıPomona’yı SamhainSamhain ile birleştirdiler.7. yüzyılda Papa IV. BonifaceBoniface 13 Mayıs’ta kutlanan Azizler Günü’nü muhtemelen pagan festivalinin yerini alması için 1 Kasım’a taşıdı. Azizler Günü’nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki HalloweenHalloween (holyholy eveningevening/kutsal akşam) adı buradan geldi. Ortaçağın sonlarında sekülerseküler kutlamalar ile Hıristiyan bayramı kaynaştı. Avrupa’daki Reform hareketleri esnasında, özellikle Protestan Hıristiyanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları neredeyse son buldu; Britanya’da ise sekülerseküler bir bayram olarak kutlanmaya devam etti.

Amerika’ya yerleşen ilk kolonilerde Cadılar Bayramı da yasaklandı. Bununla birlikte 1800’lü yıllarda, Cadılar Bayramı’ndan öğeler taşıyan bir hasat bayramı kutlanmaya başlandı. 19. yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere Britanya’dan Amerika’ya göçen çok sayıdaki göçmen Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdiler ve Cadılar bayramı ABD’deki başlıca çocuk bayramlarından biri haline geldi.

YORUM YOK

BİR CEVAP BIRAK

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.