Bağışıklığınıza Destek Olun

Bağışıklığınıza Destek Olun

2292
0
PAYLAŞ

Bir mağazaya ya da eczaneye girdiğinizde bir sürü hap görürsünüz. Bir çoğunun üstünde bağışıklığınızı güçlendirdiği yazar, fakat bu henüz kanıtlanmış bir şey değildir. Bilim adamları, kanımızdaki antikorların ne kadar artmasının faydalı olacağını çözemediler. Yine de bitkisel desteğin yardımcı etkisini göz ardı edemeyiz. İnsanların her birinin fizyolojisi, vücuduna aldığı maddelere farklı tepkiler verir. Örneğin büyükanneniz yıllardır bitkisel bir karışım kullanıyor ve onun sayesinde hasta olmadığını söylüyorsa ne diyebilirsiniz?

Araştırmacılar, birçok bitki karışımının bağışıklık sistemimiz üzerinde etkili olup olmadıklarını incelemiş. Bu araştırma daha çok çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sisteminde sorun yaşayan insanlar (örn. AIDS hastaları) üzerinde yoğunlaşmış. Çalışmalarda incelenen bitkiler şunlar:

Aloe Vera

Aloe Vera, özellikle derideki yaralarda etkilidir.
Aloe Vera, özellikle derideki yaralarda etkilidir.

Aloe Vera’nın bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği konusunda kesin bir bilgi yok. Çünkü bu çalışma esnasında bir çok farklı formül ve karışım kullanıldığı için sonuçları karşılaştırmak bir hayli zor. Fakat aloe veranın, küçük yanık ve yaralanmalarda, soğuk ısırması ve özellikle kortizonun sebep olduğu deri iltihaplarında iyileşme açısından yardımcı olduğu görülmüş. Radyasyon terapisinden sonra göğüs dokusuna uygulanan aloe veranın ise herhangi bir etkisi görülmemiş.

Geven Otu

Otun özellikle kök kısmı kullanılıyor ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddiasıyla pazarlanıyor. Fakat bağışıklıkla ilgili yapılan çalışmalarda bu bitkinin sistem üzerinde etkisinin oldukça az olduğu hatta tehlikeli olabileceği gözlenmiş.

 

Ekinezya

Ekinezya çayı, kışın en çok tüketilen çaylardan.
Ekinezya çayı, kışın en çok tüketilen çaylardan.

Soğuk algınlığından korunmak için tüketilen ekinezyanın aslında bu görevinde çok da başarılı olmadığı görülmüş. Yararının yanında bazı yan etkilerinden söz ediliyor. Alerjisi olan insanlarda tehlikeli durumlara sebep olabileceği söyleniyor. Washington Üniversitesi’nin çocuklar üzerinde yaptığı bir çalışmaya göre ekinezyanın, grip ya da soğuk algınlığının etkilerini azaltamadığı izlenmiş.

Sarımsak

garlic-

Sarımsağın bağışıklık sistemi üzerinde özellikle bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkisinin olduğu görülmüş fakat insanlar üzerinde yeterli sayıda çalışma ile desteklenememiş. 2006 yılına ait bir çalışmada soğan ve sarımsak tüketiminin yoğun olduğu Güney Avrupa ülkelerinde bazı kanser türlerinin görülme sıklığının oldukça düşük olduğu gözlenmiş. Yine de sarımsağın kanseri önlemek adına kullanılması için erken olabilir.

Ginseng

Ginseng kökünün, vücudumuzda nasıl çalıştığı hala çözülemese de araştırmalarda bağışıklık sistemi fonksiyonlarımızı düzenlediği düşüncesi desteklenmiş. Sağlık merkezleri ginsengin kesin etkileri hakkında çalışmaya devam ediyor.

Ginseng, Çin’de tıpta kullanılan temek bitkilerden.
Ginseng, Çin’de tıpta kullanılan temek bitkilerden.

Meyan kökü

Çin’de hastalıkları tedavi etmede kullanılan meyan kökü, bir çok çalışmada diğer bitkilerle beraber kullanılmakta. Dolayısıyla meyan kökünün tek başına etkisini görmek çok da olası değil. Ayrıca meyan kökünün yan etkileri de bir hayli çok olduğu için dikkatli kullanmakta fayda var.

Bitkilere ek olarak:

Probiyotikler

Sindirim sistemimizde müthiş işler başaran yüzlerce bakteri var. Harvard Medical School’daki bilim adamları bize yardımcı olan bu bakterilerle bağışıklık sistemimiz arasında bağlantı kurmaya çalışıyorlar. Örneğin gut hastalığı olan bir insanda, bağışıklık sistemindeki savaşçı hücreler olan T hücrelerinin sayısını arttıran bir grup bakteri bulunmuş. Bu bakterinin bağışıklık sistemiyle nasıl iletişim kurduğu bilinmiyor. Fakat iyi bakterilerin sayısının artması, bağışıklık sistemini desteklemeleri açısından önemli. Günümüzde probiyotikleri süt ürünlerinde, içeceklerde, kahvaltılık gevreklerde, enerji veren yiyeceklerde bulmanız mümkün. Bu ürünler market raflarını doldururken, bağışıklık sistemiyle probiyotik ürünler arasında doğrudan bir ilişki kurmak mümkün değil. Fakat antibiyotik kullanımından kaynaklı iyi ve kötü bakteri kaybında, iyi bakterileri yerine koymak için probiyotik yiyecekleri tüketmek faydalı olabilir. Önemli olan nokta içerisinde probiyotik bulunduğu söylenen her yiyeceğin gerçekten de öyle olmayabileceği olasılığını göz ardı etmemek.

Kaynak : Harvard Health Publications

YORUM YOK

BİR CEVAP BIRAK

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.