KONKORDATO SİZİN İÇİN DE ÇÖZÜM MÜ?

KONKORDATO SİZİN İÇİN DE ÇÖZÜM MÜ?

1981
0
PAYLAŞ

Son günlerde ulusal medya gündeminde sıklıkla yer alan, hepimizin yakından tanıdığı büyük markaların ilan ettiği konkordato, işletmeler için iflas öncesinde bir çıkış yolu olabilir mi?

Konkordatoda düşünülen değişiklikler mali durumları bozulmuş şirkete yeterli koruma sağlayacak mı? Kesin mühlet içinde borçlu aleyhine vergi, harç, SGK pirimi gibi kamu ve özel kişi alacakları için bir takip yapılabilir mi?

Rehinle teminat altına alınmış alacaklar için icra takipleri için Konkordato bir ayrıcalık sağlıyor mu?

Bu ve bunun gibi bir çok soruyu bodruManiaTV olarak, Nazlı Aydoğan Hukuk Bürosu’ndan Av. Nazlı Aydoğan’a yönelttik. bodruManiaTV Youtube Kanalında Üç bölüm halinde mercek altına aldığımız Konkordatonun ilk bölümü Konkordato içeriğini ve başvuru sürecini anlatıyor.

bodruManiaTV Linke tıklayıp, kanala abone olarak, son gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

KONKORDATO – BAŞVURU

Konkordato, kapsamına giren tüm alacaklılar yönünden uyulması zorunlu bir borç yapılandırma  işlemidir.

Borçlu ve  borçlu hakkında iflas talebinde bulunabilecek her alacaklı , borçlu hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını isteyebilir.

Konkordato talebi; şirketlerin muamele merkezinde iflasa tabi olmayan borçlu için yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesidir. Konkordato , çekişmesiz bir yargı işidir.

KONKORDATO – BÖLÜM 2- YASAL GİDERLER

Konkordato borçluya finansal olarak nefes aldıracak bir süreç olarak uygulamaya girmiştir. Bu nedenle konkordatoya başvurmak isteyen borçluların veya alacaklıların genel anlamda kendilerine yansıyacak maddi külfet hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir.

Konkordato Bölüm 3 – KONKORDATONUN SÜRECİ

Konkordato süreci, konkordato talebinin mahkemeye sunulması ile başlar. Mahkemece evrak üzerinde yapılan ön inceleme ile mahkemece belgelerin eksiksiz olduğuna karar verilirse , borçluya alacaklıları ile konkordato konusunda anlaşmak üzere 3 ay geçici mühlet verilir. Mahkemece sürecin bu bölümünde dosyaya geçici komiser atanır ve gerekli tedbirlere hükmedilir. Bu süreç 2 ay daha uzatılabilir.

Adi alacaklılar ve rehinli alacaklılarla ayrı toplantılar ile konkordato projesi kabul edilir. Mahkemece koşulları dahilinde tasdik kararı verilir.
Rehinli malların satışı ve finansal kiralama konusu malların satışı ve finansal kiralama konusu malların iadesi tasdik tarihinden itibaren 1 yıl ertelenebilir. Ancak rehinli mallar hakkında icra takibi yasağı yoktur. Sadece rehinli malların icra takibi üzerinden satış yapılamaz.

Konkordato anlaşmasına bağlı olarak projede öngörülen ödemeler tasdik tarihinden kesinleşmesi tarihinden itibaren de başlatılabilir. Tasdik sonrası süreç içerisinde kayyum atanabilir.
Konkordato anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen borçlu hakkında konkordato iptal edilir. Borçlu iflasa tabi ise iflasına karar verilir.

Tasdik kararından önce ise kabul edilen alacak toplamı üzerinden nispi karar harcı alınır. Nisbi harç alacaklılara ödenmesi hakkında kararlaştırılan bedelin binde 11,38’dir.

YORUM YOK

BİR CEVAP BIRAK

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.