BODRUM’UN GAYIKLARI ÖLÜMSÜZLEŞTİ

BODRUM’UN GAYIKLARI ÖLÜMSÜZLEŞTİ

15560
0
PAYLAŞ

Bodrum ve deniz sevdalısı Saner Gülsöken, geçmişten günümüze Bodrum’un tekne yapımının gelişimi, yöreye özgü ahşap tekneleri, geleneksel üretim tekniklerini, süngercilik, balıkçılık, taşımacılık gibi işlevlerle evrilen tekne türlerinin yolculuğunu, bir kitapta topladı.

Bodrum Deniz Müzesi’nin kurumsal yapısı içinde oluşturulan yayınevinin ilk kitabı olarak satışa sunulan, Saner Gülsöken imzasını taşıyan “Bodrum’un Gayıkları” adlı kitabın tanıtımı ve aynı konseptte Gülsöken’in fotoğraflarından oluşan sergisi geçtiğimiz gün Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerle buluştu.

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dinç ve oldukça kalabalık bir ziyaretçi topluluğunun katıldığı açılışta Saner Gülsöken kitabını okurları için de imzaladı.

Endüstri Mühendisi olmasının yanı sıra daha çok fotoğraf, araştırma ve yazarlık alanlarında yoğunlaşan ve Bodrum Fotoğraf Sanatı Derneği kurucuları arasında yer alan Saner Gülsöken imzasını taşıyan, Bodrum Deniz Müzesi bünyesinde oluşturulan kitabevi tarafından yayımlanan “Bodrum’un Gayıkları” kitabında bölgedeki tekne yapımının gelişimi, yöreye özgü ahşap tekneleri, geleneksel üretim tekniklerini, süngercilik, balıkçılık, taşımacılık gibi işlevlerle evrilen tekne türleri, tersaneler, sportif yatçılık ve konunun kültürel mirasa dair açılımları ilk kez bir bütün içinde ele alınıyor.

Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, kurumun yayıncılık faaliyeti ve ilk ürünüyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Yerel denizcilik kültürü ve tarihini aydınlatan bilimsel araştırmalar, arşiv çalışmaları ve derlemeler aracılığıyla kültür mirasına sahip çıkmak, müzenin temel işlevlerine eklemlenmesi gereken bir konuydu.

Eğitim ve iletişim faaliyetlerini ön planda tutarak insan odaklı, çağdaş müzecilik misyonuyla hareket eden Bodrum Deniz Müzesi, yayınevi girişimiyle aynı doğrultuda yeni bir adım atıyor. Yerel kültürün önemli bir unsuru olan denizcilik odaklı nitelikli yayın eksikliğini gidermek amacıyla oluşturduğumuz strateji, ilk meyvesini verdi.

Bu oluşumla yayıncılık dünyasına Bodrum’un yerel denizcilik kültürü ve tarihiyle ilgili yayınlar katmaya devam edeceğiz.

Osmanlı denizciliği, Ege yelken armaları ve gelişimi, Mavi Yolculuk, geleneksel denizcilik uygulamaları gibi konularda yepyeni eserler, akademik araştırmalar ve çocuk kitapları üzerine çalışmalarımız sürüyor. “

AÇILIŞ VE TANITIM İÇİN “ÖZEL BİR GÜN” SEÇİLDİ

“Bodrum’un Gayıkları”nın içeriği ve görselliğiyle birçok kesimin ilgisini çekecek bir kitap olduğunu belirten Cambazoğlu, “İlk kitabımızın okurla buluşması da bizim için çok özel bir günde olacak. 15 Ekim, Bodrum Deniz Müzesi’nin dokuzuncu kuruluş yıldönümü” dedi.

Bodrum’un Gayıkları’nda Saner Gülsöken’in çektikleri dışında birçok Bodrumlunun aile albümlerinden toplanan ve geçmişi yansıtan fotoğraf, belge ve çizim de yer alıyor.

Farklı alanlarda 200’ün üzerinde kitabı bulunan İzzeddin Çalışlar’ın editörlüğünü üstlendiği kitap, önde gelen yayınevi ve kurumlar için çalışan Gökçen Ergüven tarafından tasarlandı.

İngilizce bölümlerin çevirisini Güher Gürmen’in yaptığı kitap, Timuçin Binder’in redaktörlüğünde “çift dilli yayın” niteliğine kavuştu.

YORUM YOK

BİR CEVAP BIRAK

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.