HALİT AKÇATEPE ANISINA, “CANIM KARDEŞİM”

HALİT AKÇATEPE ANISINA, “CANIM KARDEŞİM”

2815
0
PAYLAŞ

Uzun yıllarını sessiz sedasız Bodrum’da geçiren Yeşilçam’ın unutulmaz ismi Halit Akçatepe, 80’inci doğum gününde kızı Ebru Akçatepe Bozatlı’nın düzenlediği bir sergi ile anılıyor.

31 Mart 2017 tarihinde gözlerini hayata yuman Türk Sinema tarihine adını altın harflerle yazdıran oyuncu Halit Akçatepe, 80. doğum gününde kızı Ebru Akçatepe Bozatlı’nın düzenlediği bir sergiyle anılacak.

Ebru Akçatepe Bozatlı’nın ressam eşi Şinasi Bozatlı tarafından açılacak olan ve Türk Sinemasının klasikleri arasında yer alan “Canım Kardeşim” filminin unutulmaz karesinin de tablo olarak yer aldığı sergi ile ilgili olarak bir açıklama yapan Ebru Akçatepe Bozatlı, sergi hakkında şunları söyledi;

“Büyük Usta, yeri dolmayacak sanatçı, canım babam Halit Akçatepe’yi yitirdiğimizden beri, onu her yıl anmaya çalışıyorum. Babam  resim sanatına, üretmeye, üreten insanlara, ressama, el ve göz becerisi olan,deneyim ve ustalık gerektiren zanaatkarlara ve sanat ruhu taşıyan herkese büyük hayranlık duyardı.

Bu yıl yaşasaydı, 80. Yaş gününü hep beraber kutlayacaktık, ona söz vermiştim.  21 Kasım 2019’da açılışı olan bu sergiyle, onu tekrar yad ediyoruz ve sergiyi ona ithaf diyoruz. 80. Yaş gününün anısına Türk sinemasının başyapıtları arasında yer alan ‘’Canım Kardeşim’’ filminin unutulmaz karesi, ünlü ressam, Heykeltraş, grafiker Şinasi Bozatlı’nın tuvalinde bir kez daha ölümsüzleşiyor.

Ebru Akçatepe Bozatlı

Canım Kardeşim tablosuyla, öncelikle gönüllere taht kuran büyük usta, babam Halit Akçatepe’yi, Yeşilçam’ın efsane oyuncusu Tarık Akan’ı, Türk sinemasının en önemli eserlerine imza atan değerli yönetmen Ertem Eğilmez’i, Arzu Filmin senaristi büyük usta Sadık Şendil’i, gerçek duayen ve sanatçı kelimesinin hakkını dolu dolu veren büyük ustalar Kemal Sunal, Adile Naşit, Renan Fosforoğlu  ve sevgili dedem Sıtkı Akçatepe’yi yad ediyoruz. Tüm sevenlerini, sanatseverleri bekliyoruz.”

Halit Akçatepe’ ye ithaf edilen 21 Kasım Perşembe günü saat 19.00 da Avusturya Konsolosluğu-Kültür Forumda açılışı yapılacak olan sergi, uluslararası tanınmış sanatçı Ṣinasi Bozatlıʼnın ʺNew York-Viyana-İstanbulʺ adıyla gerçekleşecektir. Sergi 09 Aralık 2019 tarihine kadar izlenebilir.

Şinas Bozatlı

Şinasi Bozatlı Kimdir?
1962 yılında Ankaraʼda doğmuş, sanata olan ilgisi anne ve babası tarafından desteklenmiş ve Gazi Üniversitesiʼne gitmiştir. 1986 yılında yaşamına Viyanaʼda devam etmeye karar
vermiştir. 1992 yılında Viyana Tatbiki Güzel sanatlar akademisinde Prof. Oswald
Oberhuberʼin yanında Resim ve Grafik bölümüne kayıt olmuş ve lisansüstü öğrenimini 1996 yılında başarı ile tamamlayarak, mezun olmuştur.

Başlangıçta klasik resimin etkisinde kalan sanatçının eserlerinde kontürler hem ritmik
somutlukta hem de hacimsel birliktelikte mevcuttur. Bozatlı, uzun bir süre Hint-Avrupa halkı olan Hititlilerin dörtbin yıllık kültürü ile ilgilendi. Bozatlı bu eski kültürden kalan yazıt ve rölyeflerde kendi resimlerinin konularını buldu.

1995 yılından itibaren figüratif kontürler yerini soyut formlara bırakırken, arka planla bir
bütünlük sağladılar. Bozatlı resim hayatında yeni ve kendisi için çok önemli olan bir devire
giriş yaptı. Soyut geometrik formlar, yarım ve tam dairelerle betimlenen ʺZincirlemelerʺ
ortaya çıktı.

Milenyumla birlikte Bozatlı resimsel düzenlemelerini tekrar değiştirdi. Resime güç ve anlam katmak için fırça darbeleri daha belirginleşirken, kompozisyon daha da yoğunlaşıyor. Renk bantları koyu olarak verilirken ve ümitle çekilirken ʺyeniʺ resimler karşımıza ʺ Colours of Life – Hayatın Renkleriʺ serisi ile karşımıza çıkıyor. Daha önceki ʺZincirlemelerʺ yerini ʺBağlantılarʺa bırakıyor. Eski döneme ait sert ve toprak renkleri yerine renk ahenkleri ve çoşkulu yaşam şekilleri geliyor. Bozatlı bu dönemde koyu vizyonları bertaraf etmeye ve güven veren parıltılı bir görünümü sunmaya çalışıyor.
2006 ve 2009 yıllarında Bozatlı resimde bir adım daha ileri gidiyor. Daireler ve kontürler yok olurken, yıldırım hızıyla fırlayan çizgilere veya alansal buharlaşan moleküllere dönüşüyor.

ʺMovements-Hareketlerʺ serisinde hızla yüzleşmeyi tamamlasada, bilinçaltında dairenin
şekillendirilmesi Bozatlıʼnın resimsel parmak izi gibi hala duruyor.
Bozatlıʼnın çalışmalarındaki diğer bir değişim 2009ʼda ʺ(e)motionsʺ serisi ile başlar. Bu
dönemde sanatçı elementleri tekrar birbirine bağlamaya eğilim gösterir. Bu resim dili büyük alanları kaplayan, zıtlık dolu renk lekelerinden oluşur veya sanatçı empresyonist dünyaları keşfetmeye davet eder. Zincirler ve daireler kısmen yönlendirilerek, bir çeşit doku bağını ifade ederler.

2017/19 yılında gerçekleştirilen ʺMozart Vibrationsʺ serisinde sanatçı tamamen müziğin
yönlendirici gücüne kapılıp, Wolfgang Amadeus Mozartʼın müziği eşliğinde resimlerini yapar.

Kalın renk hatları, fakat aynı zamanda çoşkulu şekillerin narin renk sıçratmaları ile birlikte
resime aktarılması bu döneme izini vurur. Bozatlıʼnın resimleri Türkiye, Avusturya, Almanya, İsviçre, İngiltere, Malta, Fransa, Güney Kore, Japonya ve Amerikaʼda özel koleksiyonlarda ve vakıflarda yer almaktadır. Ayrıca Ankara Modern Sanat Müzesi ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı sanatçının eserlerini satın almıṣlardır. Bunun dışında Avusturya Merkez Bankası, Burgenland Eyalet Müzesi, Aşağı Avusturya Eyalet Müzesi, Federal Başbakanlık Dairesi ve Viyana Büyükşehir Belediyesi Müzesi sanatçının eserlerine sahiptir.

Ṣinasi Bozatlı Viyana, Bodrum ve Long Islandʼda yaṣamakta ve çalıṣmaktadır.

YORUM YOK

BİR CEVAP BIRAK

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.