Şarap ve yemek arasındaki uyumun yakalanması konusu başlı başına bir uzmanlık ve Enogastronomy adıyla anılıyor. Şarabı sanat olarak gören, şarap, şarap içimi, şarap ve yemek uyumu gibi konuları etüd eden şarap uzmanı Evgenia Lago ile The Music of Wine konseptiyle tasarladığı yemekte bir araya geldik, çok güzel anlattı.
Pınar Pişkin: Eva senin şarapla olan bağın, şarapla olan hikayen nedir oradan başlayalım mı? Şarap uzmanı için şarap nasıl bir sanat?
Evgenia Lago: Güzel bir şarap benim için sanat demek. Topraktan kadehe kadar gelen bir hikayesi var, içinde doğa, rüzgar, güneş, yağmur ve çokça insan emeği var. Bu sanatı doğru okumak, anlamak ve keyfini çıkarmak için tadımlar organize ediyorum.
Pınar Pişkin: Senin şarap uzmanlığınla birleştirdiğin deneyim buluşmalarından bahseder misin, neyi hedefliyorsun, şimdiye kadar hangi etkinlikler gerçekleşti, nasıl dönüşler aldın?
2009 yılından beri şarap sektörü içindeyim. Rusya’daki en büyük şirkette, Ornellaiai, Planeta, Avignonesi, Mazi Agricola, Querciabella, Deutz, Bernard Magrez, Chateau Musar gibi dünyanın en kaliteli en popüler şaraplarının üreticisi ile çalışarak tecrübe kazandım. “Mazi, Amarone, Testing Under The Stars” konseptiyle otuz şarap profesyoneli ile Moskova’nın oldukça bilinen bir restoranında Casta Diva’da ilk etkinliğimi gerçekleştirdim, derken başka projeler arka arkaya geldi. “Stradivari Dialog Bordo” konseptini Bernar Magrez şarapları eşliğinde Yuriy Başmet orkestrası ile opera sahnesinde gerçekleştirdik. Moskova’da ilk şarap butiği ve şarap eğitimleri düzenleyen Wine Express’i açtık. Rusya’daki en büyük üretici holdingin içinde olmak benim için eşsiz bir tecrübe oldu, 2012 yılında ilk üst kaliteli Rus şarabını yapmaya çalıştık. Krasnador Bölgesi, Rusya’nın güney bölgesindeki üzüm bağları üreticiler için başlangıç oldu. Bugün o bağlar çok kaliteli güzel şarapların yapıldığı Büyük Enology Merkezi oldu, bu mutluluk verici.
Pınar Pişkin :Bodrum’da şarapçılık var mı, şarap yatırımı doğru bir yatırım olur mu?
Evgenia Lago:Türkiye’de çok güzel şaraplar var ancak bu güzel Türk şarapları yurtdışında bilinmiyor bu halen benim için üzücü bir durum. Yabancılar Türkiye’ye her şey dahil konseptine geliyor, bu ne demek limitsiz alkol demek ama bu çok yanlış. Kaliteli yerli şaraplar ve muhteşem yemekler Türkiye’nin tarihi ve kültürel dokusunun bir parçası, ben bunu göstermek istiyorum. Müzikle, opera ile, caz ile, resim ile eşleştirdiğim özel şarap tadımları tasarlıyorum ve henüz yolun başındayım, daha yapacak çok şey var. Bodrum’da da çok güzel şarap bağları ve şaraplar var, daha da çoğalacak.
Pınar Pişkin: Şarap tadımı deneyimi de aslında koku gibi kişiden kişiye değişiyor değil mi, etki altında
kalmadan kişi kendi şarap tadım deneyimini yaşamalı diyorsun, anlatır mısın?
Evgenia Lago: Şarap tadımı yaparken utanmamak ve kendi hissini aktarmak en önemli konu. Kadın ve erkek fizyolojik olarak tat ve aromayı farklı hissediyor, lezzet hissiyatını da farklı kelimelerle ifade ediyoruz, kelimeler de yetersiz kalabiliyor.
Pınar Pişkin: Experience Art Event ile Greta’da The Music of Wine akşamında biz hangi şarap türlerini denedik, bu şarapları seçme nedenin nedir?
The Music of Wine akşamında çok özel Rus şaraplarını seçtim, Rus şarap üreticileri 10 yıl önce kaliteli şarap üretimi için zorlu bir yola çıkmışlar, şimdi Türk şarap üreticiler aynı yolu başında. Kültürümüz, hikayemiz, alkollü içecekteki zorluklar çok benziyor. Ayrıca şarap bir sanat wine is art, bu sene Bodrum’da şansımıza Rus balesi izledik, Rus operası dinlendik ve şimdi Rus şaraplarını da tattık. Kültürler arası etkileşim olsun, bu paylaşımlarla birlikte güzel dostluklar kurulsun. İlk tadım için başlangıç olarak Abrau Dürso Brut köpüklü şarap seçtim çünkü bu 176 madalyalı uluslar arası ödüllü köpüklü şarap imparatorun masasından bugüne aynı gelen şarap. Yüz elli yıl önce aynı teknoloji ile aynı formülle yapılan bir şarap.
Ege bölgesinde en popular Bornova Misket şaraba karşılık Rus Muscat nasıl oluyor deneyimlemek için Chateau Tamagne, Muscat seçtim. Sonraki Vısokiy Bereg, Zweigelt Roze, Rus bölgesinde artık klasik olarak üretilen ama aslında Avusturyalı bir üzümün muhteşem hafifliği ile açık roze bir şarap.
Rus üreticileri tanıtmak için tavsiye niteliğindeki son şarap ise kırmızı ‘Myskhako. Siyah Kırmızı’dan yapılan’ yarı tatlı şarap, Pasito metod Merlot, Cabernet Sauvignon ve Syrah bir kupaj.
Teşekkürler Eva, birbirinden özel Rus şarapları ile eşleşen şefin göze ve damağa hitap eden lezzetleri ile eşsiz gün batımı manzarası şarabın hikayesine karışan keyifli sohbetle akşam yemeğimiz sanatsal bir kimliğe büründü.